تاثیرات داون تایم – خاموشی سایت بر سئو سایت

این روزها درگیر یکی از مشتریان گروه نکست سین هستیم که مشکلات مربوط به داون تایم داشته است و به طور مقطعی ۱۱ ساعت و دیگری ۷۶ ساعت خاموش بوده اند.  در تعاریف قبلی من از سئو به این نکته پرداختم که سئو در واقع به مفهوم بهینه سازی سایت در هر حالت و در هر پارامتر اصلی سایت است. به طور خلاصه

سئو یعنی :

  • بهبود جلوه های بصری و ویژگی های کاربری
  • بهبود سرعت سایت و منابع سایت
  • بهبود فنی و افزودن ویژگی های ایندکس پذیری
  • بهبود محتوای فعلی و تولید محتوای بهینه
  • بهبود ارتباط با دنیای بیرون و لینک سازی های مرتبط ماندگار

خوب حالا که به مفاهیم اصلی سئو پرداختیم و متوجه شدیم که به طور کلی پروژه سئو یعنی پروژه بهبود سایت حالا به این نکته می پردازیم که تاثیر کیفیت سرور چطور می تواند بر امتیاز سئو سایت تاثیر بگذارد. ابتدا بگذارید تعریفی داشته باشیم از داون تایم .

 

داون تایم یعنی :

  • خاموشی مقعطی سایت
  • از دسترس خارج شدن منابع سایت
  • از دسترس خارج شدن DNS ها
  • مشکلات مرتبط با SSL و HTTPS سایت

مفاهیم بالا به نوعی همگی درست است چه SSL سایت شما Expire شود و یا سایت شما دچار DNS hack شود و یا منابع سایت شما به مشکل بخورند و خرجی سایت شما برای مدت طولانی خطاهای ۵۰۰ بدهند.  از این رو در ادامه مقاله به این می پردازیم که در واقعیت و با توجه به داده های گروه نکست سین تاثیر داون تایم تا چه حد برای سئو سایت می تواند خطرآفرین و مضر باشد.

در تصویر روبرو می بینید که چطور خاموشی یک سایت می تواند بر میزان ورودی ترافیک در یک سایت معروف تاثیر گذار باشد و فکر می کنید یک موتور جستجو یا گوگل چگونه این خطای دسترسی را چطور برداشت می کند اگر در طول یک ماه دفعات از دسترس خارج سایت زیاد باشد.

برخی  از مشتریان یا دوستان هنوز درک درستی از مفهوم از دسترس خارج شدن ندارند گاهی اوقات حتی سایتی که منابعش توسط ربات ها دیده نمی شود نیز به نوعی داون و خاموش محسوب می شود و برخی از سایت هایی بوده اند که با رفع مشکل دیده شدن توسط ربات ها خیلی از مشکلات آن ها رفع شده است.

 

 

آثار منفی داون تایم بر سئو سایت

به این ویدیو که مربوط به مت کاتس یکی از مدیران اسبق گوگل در بحث موتور جستجو است نگاه کنید. مت کاتس در این ویدئو به بررسی تاثیرات داون تایم بر ایندکس پذیری و سئو سایت می پردازد و البته که اشاره می کند داون تایم و خاموش کوتاه سایت تاثیر خاصی بر سئو ندارد و گوگل این موضوع را درک می کند اما باید به دقت به این موضوع اندیشید که منظور از کوتاه ۱ یا ۲ روز خاموشی سایت نیست بلکه چند دقیقه و نهایت ۱ ساعت شاید بتوان آن را تعریف کرد.

همانطور که مشاهده می کنید این سایت در بالاترین سطح ممکن ورودی از گوگل بوده است و ناگهان خاموشی سایت توانسته است افت ترافیکی شدیدی را رقم بزند. البته که چند روز بعد با برگشت سایت و اتخاذ سیاست های درست سایت به حالت درست بازگشته است.

موتورهای جستجو چگونه با سایت های دچار داون تایم برخورد می کنند

در واقع گوگل به عنوان یک موتور جستجو هنگامی که به یک سایت سر می زند ابتدا یک نسخه از آن را ایندکس می کند و اگر آن صفحه را قبلا ایندکس کرده باشد و این دفعه به جای صفحه قبلی یک صفحه خطای از دسترس خارج شدن برخورد کند مجدد به وب سایت شما سر می زند . اما به هیچ عنوان نمی تواند بفهمد که سایت شما برای ۲۰ ثانیه قطع است یا ۲۰ روز و یا برای همیشه مگر اینکه در رصد بعدی گوگل که با سایت شما تنظیم شده است سایت شما به حالت عادی برگشته باشد.

نمونه صفحات داون شده برندهای معروف ایران و بین المللی

یک مقاله تو سایت اطلسیان هست که همین تازگی هم نوشته شده و در مورد صفحات داون شده برندهای خارجی است و پیشنهاد می کنم مطالعه کنید:

چند عنصر مهم در انتخاب صفحه داون تایم :

  • برند خود را به نمایش بگذارید
  • متن ساده و واضح
  • شوخی و طنازی
  • سوء استفاده به سبک اپل : قطعیم چون فروشگاه یه محصول جدید میاره

اکساپیر ( منقضی )  شدن SSL نسخه HTTPS سایت

یکی از مشکلاتی که می تواند منجر به افت رتبه سایت شود علارقم گفته های گوگل داون شدن نسخه HTTPS به هر دلیلی مانند اکسپایر شدن و تمام شدن مدت زمان certificate شماست. حتما دقت کنید که قبلا از اکسپایر شدن به تمدید آن بپردازید و مشکلاتی مانند برخی سایت های بزرگ ایران که اخیر دچار آن شدند نشوید. به تصویر زیر نگاه کنید یک سایت بزرگ ایران ۷۶ ساعت از دسترس خارج بوده است :

راه حل های اضطراری برای زمان هایی که سایت داون است

ابتدا اصلی ترین کاری که یک مدیر وب سایت باید انجام دهد این است که سایت خود را در سامانه هایی مانند UpTime Robot فعال کند تا از کوچکترین رلزه های سرویس هاستینگ خود باید با خبر شود. پس مهمترین راه حل ها برای زمان هایی که سایت داون است :

  • سرویس چک کننده سلامت میزبان سایت و تنظیم روی کمترین زمان اطلاع رسانی ممکن
  • استفاده نکردن از هاست های اشتراکی در صورتی که امنیت و سئو سایت برای شما مهم است
  • استفاده کردن از هیدرهای Retry After و پینگ زدن به موتورهای جستجو برای اطلاع رسانی جهت زمان برگشت سایت
  • استفاده از صفحه برگشتی ۵۰۳ در صورت امکان و در زمانی که سایت داون است

جان مولر تحلیل کننده روندهای گوگل :

With regards to this situation where maybe 500 errors were showing or the server was down, that’s something that when we recrawl those pages, we’ll be able to take that into account again and index them and rank them as we did before.

این نقل قول کامل مشخص می کند که صفحه برگشتی سایت در صورت ۵XX بودن بسیار مناسب تر از حالت برگشتی ۴۰۴ یا غیره است.

در مورد راه حل Retry After هم می توانید در وبلاگ موزیلا آن را مطالعه کنید اما می شود به صورت نمونه به کد زیر نگاهی بیاندازید:

نمونه کد:

Retry-After: <http-date>
Retry-After: <delay-seconds>

 

نتیجه گیری

داون تایم سایت به معنای خاموشی و از دسترس خارج بودن می تواند برای سایت در نگاه موتورهای جستجو و مخاطبین به اعتبار برند صدمه بزند و هر چقدر این زمان طولانی تر باشد از اعتبار – اعتماد عموم به برند کاسته می شود. از آنجایی که موتورهای جستجو مانند گوگل رفتاری انسانگونه و هوشمندانه دارند همین رفتار را نسبت به صفحاتی با تعدد بالای داون تایم برخورد می کنند.  در این مقاله سعی کرده ایم راهکارهایی را نیز برای کم کردن تاثیرات منفی داون تایم ارائه کنیم. پیشنهاد گروه نکست سین این هست که سعی کنید روش هایی برای پیشگیری داون تایم سایت اتخاذ کنید و راه کارهایی به عنوان پلن B  برای سایت خود داشته باشید. گاهی در مورد یک برند تازه کار صحبت می کنیم و قابل فهم است که زیاد اهمیتی این موضوع نداشته باشد ولی وقتی با یک برند چند صد میلیارد تومانی صحبت می کنیم هر روز خاموشی صد ها میلیون  تومان ضرر محسوب می شود.


منتشر شده

در

توسط

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *